Årø – øen med åen

 

Årø er en lille ø, der ligger i Lillebælt, 7-8 minutters færgetur fra fastlandet. På 40 sider fortælles i bogen ”Årø – øen med åen” historien om Årø - både som den tager sig ud i et tilbageblik til midten af 1800tallet, og som den ser ud i dag, hvor øen står over for enorme udfordringer.

Som forfatter har jeg en særlig adkomst til øen: min mor er født der – og min familie og jeg holder til i familiens hus på Årø: ”Myrhus”.

Årø er en naturperle, med to store strandenge – eller krumodder - en mod vest: Korsøe - og en mod øst: Årø Kalv. Derfor er øen beskyttet af mange lovregler, og derfor kan øen ikke bare overplastres med sommerhuse.

Bogen fortæller om digerne, kirken, sømandskulturen og husmandsstederne. Den fortæller også om skolen, forsamlingshuset og det nationale, der ind imellem har skabt modsætninger på Årø.

I dag bor der omkring 160 mennesker på Årø, det er en halvering af befolkningstallet i forhold til i 1930erne. Men Årø er ikke gået i stå. Der er gårdbutik med kød af Gallowaykvæg, vingård med præmievin, cafe og bullade på Brummers gård og trestjernet campingplads. Og der er en stor lystbådehavn og en havnekiosk.

Årø gør et godt forsøg på at følge med tiden – uden at miste sig selv.

Bogen kan købes ved henvendelse til per@myrhus.dk

 

 

 

 

Text Box: Årø
– øen med åen
 
En introduktion til Årø

Per Schultz Jørgensen